fbpx

wydarzenie towarzyszące

Kolacja: Food design

kolacja
food
design

W nieoczywistym wnętrzu fabryki urządzeń gastronomicznych staną cztery stoły w niemal teatralnej scenografii. Gości, którzy przy nich zasiądą, czeka niezapomniany wieczór.

Food design, to nie tylko wyjątkowy sposób podania potraw. Niekonwencjonalne łączenie smaków i produktów, mariaż kuchni nowoczesnej z tradycją. Bezapelacyjny kunszt naszych wirtuozów smaku to gwarancja niezapomnianego wieczoru.

26 listopada

Start: 20:00

Fabryka Gort
ul. Produkcyjna 110

Wszystkie chwyty dozwolone

4 szefów kuchni

Kulinarni wirtuozi zabiorą nas w ponad trzygodzinną podróż przez fascynujący świat smaków i aromatów.
Łącząc swoje pasje, niezwykłą kreatywność i doświadczenie, stworzyli niebanalne menu
pełne niespodziewanych smaków i gwałtownych emocji.

robert sowa

Kucharz, restaurator, kreator menu największych wydarzeń kulturalno-kulinarnych w Polsce. Właściciel autorskiej restauracji N31 restaurant & bar w Warszawie, gdzie oferuje niebanalne połączenia smakowe w specjalnie zaaranżowanych wnętrzach. Karierę rozpoczął w rodzinnym Krakowie, terminował w tyrolskim Gerlos i Bad Ischl, a także zarządzał kuchnią warszawskiego Hotelu Jan III Sobieski. Autor książek kulinarnych, juror wielu prestiżowych konkursów, a także gość programów telewizyjnych. Podstawą autorskiej restauracji Roberta Sowy są potrawy kuchni polskiej z międzynarodowymi akcentami, podane w oryginalny sposób.

Marcin budynek

Mistrz kulinarny Poznańskiej Szkoły Gastronomicznej. Założyciel oraz właściciel Tawerny Fisza oraz Nowa Szekla w Augustowie. Przez wiele lat był szefem kuchni Hotelu Warszawa w Augustowie oraz Hotelu Bryza w Juracie. Doświadczenie zawodowe zdobywał m.in. w Hiszpanii, Włoszech, Francji, Anglii, Chile i RPA. Miał okazję gotować dla najważniejszych polityków z całego świata. Jest laureatem wielu konkursów kulinarnych. Jego specjalnością jest kuchnia Polska w nowatorskim wydaniu. Inspiracje czerpie z bogactwa natury wykorzystując w swojej kuchni wykorzystuje produkty lokalne i regionalne.

łukasz rakowski

Zaczynał od praktyk w Hotelu Bristol w Warszawie pod okiem Karola Okrasy, pracował także w restauracji „Amber Room”, prowadzonej przez Wojciecha Modesta Amaro,. Obecnie jest szefem Restauracji & Bar Cristal w Białymstoku. Był nominowany do tytułu „Kucharz – odkrycie roku” przez magazyn „Kuchnia”. Został także wyróżniony przez Slow Food Polska za unikalne interpretacje kulinarnych smaków i produktów Podlasia Łukasza fascynują produkty lokalne i tradycyjne, które są postawą wszystkich jego dań i projektów. Podlasie, z którego pochodzi, jest dla niego prawdziwą skarbnicą smaków i aromatów.

ewelina łapińska

Jedna z najbardziej utalentowanych Szefowych Kuchni młodego pokolenia. Swoją przygodę z gastronomią rozpoczęła w 2008 roku jako pomoc kuchenna. Dziś na swoim koncie ma staż w jednogwiazdkowej restauracji „Fraiche” Marca Wilkinsona, londyńskim „The Ledbury” (dwie gwiazdki) czy warszawskiej „Senses” (jedna gwiazdka). Swoją autorską restaurację – Świętojańska 21 – o tworzyła w Białymstoku. Była finalistką VII edycji programu Top Chef. W kuchni najbardziej ceni kreatywność i nowatorskie podejście do smaków zapamiętanych z dzieciństwa. Nie boi się eksperymentów kulinarnych, ceniąc jednocześnie francuską klasykę.

Goście spróbują czterech dań, amouse bouche oraz wieńczącego całość deseru autorstwa mistrza Janusza Profusa w towarzystwie świetnie dobranego wina z komentarzem Joanny Ciborowskiej Sanchez – sommelier i sędzi międzynarodowych konkursów winiarskich.

GOŚĆ specjalny

Janusz Profus

Jeden z najsłynniejszych i najlepszych polskich cukierników. Maestro Czekolady firmy Wedel. W zawodzie cukiernika pracuje od 1989 r. były wykładowcą Warszawskiej Szkoły Cukierniczej. Jako znany i ceniony fachowiec gości w licznych programach telewizyjnych i radiowych. Współautor francuskiej książki „Escales d’exception”.

Ma na swoim koncie wiele sukcesów: pierwsze miejsce w Mistrzostwach Polski Cukierników (Warszawa, 1996), trzecie miejsce w konkursie dekoracji z karmelu (Lyon, 1998), oraz  w Mistrzostwach Świata Cukierników (Brno, 1999).Od lat trenuje polskie ekipy cukierników, które zajmują czołowe miejsca w międzynarodowych konkursach między innymi w Barcelonie, Lizbonie, Wiesbaden, Poznaniu. Przygotowywał również  polską ekipę do Mistrzostw w Las Vegas i brał w nich udział jako juror.

Jest pomysłodawcą i współorganizatorem targów branży cukierniczo-lodziarskiej EXPO SWEET, a także organizatorem i jurorem wielu konkursów i mistrzostw odbywających się podczas tych targów. Czekoladowe dzieła produkowane zarówno osobiście, jak i w prowadzonej przez niego Pracowni Rarytasów firmy Wedel trafiały do wielu znanych osobistości. Stanowiły też ozdobę licznych imprez, nie tylko w Warszawie.

Janusz Profus odznaczony został medalem Ministra Edukacji. Otrzymał również Złoty Medal im. J.Kilińskiego za zasługi dla polskiego rzemiosła, a także Odznakę Honorową Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego. 

Joanna ciborowska Sanchez

Od 17 lat mieszka w Hiszpanii. Jej życiową pasją jest wino. Jak sama mówi „Wine makes me fly .” Jej wciągających historii o pochodzeniu konkretnych butelek i barwnych opisów aromatów w nich zamkniętych można słuchać godzinami, a tworzone przez nią połączenia wina i wybranych potraw zachwycają nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Jest absolwentką londyńskiej Szkoły Wine & Spirit Education Trust ze specjalizacją winiarską i mocnych alkoholi. Sędzia Winiarski w międzynarodowych konkursach winiarskich, Sommelier, Sherry & Canary Wine Ambassador
Jest członkiem Stowarzyszenia Sommelierów i Kiperów Hiszpanii. Obecnie pracuje jako Dyrektor Eksportu w hiszpańskiej winiarni Bodegas Vizar oraz w charakterze konsultanta winiarskiego dla prywatnych klientów. Tworzy karty win dla najlepszych restauracji w Polsce i na świecie, szkoli personel, prowadzi fascynujące degustacje.
Prawniczka, International Executive, MBA (Instituto de Empresa).

daj się ponieść zmysłom

Sprawdź jak powstają niezwykłe w smaku receptury

Wydarzenie odbywa się zgodnie z aktualnymi wymogami sanitarnymi.

organizatorzy

partner strategiczny

partnerzy

patroni medialni